Expertise

Yoga ( hoe de liefde voor yoga begon)
In januari 1978 besloot ik om yogalessen te gaan volgen. Dit was een van mijn goede voornemens voor dat jaar. De lessen werden gegeven door Nico Gans in het centrum “De Kosmos” te Amsterdam. Al snel volgde ik lessen bij de verschillende leraren die in De Kosmos les gaven. Nico bood aan om mij op te leiden tot yogalerares. Met veel liefde en plezier volgde ik zijn aanwijzingen en yoga werd een levenswijze voor mij.

Iyengar Yoga
Via de lessen van Nanda Peek leerde ik de Iyengar Yoga kennen. Deze lessen waren helend voor mijn lichaam. Tijdens mijn adolescenten tijd heb ik vele jaren ernstige hoofdpijnen gehad. Door de yoga en gezonde vegetarische voeding verdwenen deze pijnen. In die periode volgde ik lessen bij Victor van Kooten, Donna Holleman en Angela Farmer.

India
In 1982 mocht ik met een groep leraren voor een 3 weekse intensive naar Mr. BKS Iyengar in India. Ik besloot 3 maanden daar te blijven om ook wat van de cultuur en het land te ervaren.
De ontvangst was liefdevol waar ik mij thuis bij voelde.
De training was intensief en waardevol. Het voelde als een warm en inspirerend bad.
Wat mij aansprak was de zorgvuldigheid en totaal in het nu zijn aanpak.
Ik herinner mij een moment van afleiding waarop Mr Iyengar zei: “Why are you looking at the clock?? You are coming for yoga??” Ja en dat was zo.
In onze groep zat ook Boris Besemer. Hij was 19 jaar oud en hij werd in Nederland mijn volgende inspirerende leraar.

Bioenegetische hulpverlening
In 1983 verhuisden wij van Amsterdam naar Deventer en werd onze oudste zoon geboren.
Het begeleiden van ons kind riep veel herinneringen op aan mijn eigen kindertijd waardoor onverwerkte gebeurtenissen in mijn bewustzijn kwamen. Ik werd emotioneler en wist daar binnen de yoga geen weg mee.
Zo belandde ik in de bioenergetische hulpverlening. Ik beleefde meerdere therapiegroepen en besloot om de vrouwenleergang Bioenergetische hulpverlening te gaan volgen. Daarnaast ging mijn individuele therapie door.

Meander
Yoga was in die tijd erg belangrijk voor me. Ik gaf  les in de cursusruimte bij “De Ragebol”
In Deventer miste ik een grotere alternatief cursuscentrum. Blij was ik toen Cora Mur het initiatief nam om een cursuscentrum in Deventer op te zetten. Met haar en nog twee enthousiaste vrouwen konden we in 1986 het mooie cursuscentrum Meander openen. Hier was ik docent, bestuurslid, vrijwilliger en cursist.

Psychosynthese
In 1990 ben ik begonnen met de Psychosynthese opleiding bij het Ned. Instituut voor Psychosynthese. Waar ik in 1994 mijn diploma Psychosynthesegids behaalde.
Mijn werk als yogadocent combineerde ik met een praktijk voor Psychosynthese begeleiding.
In december dat jaar werd ik gevraagd of ik bij Saxion Hogeschool Deventer wilde komen werken in de functie van studentenpsycholoog voor 16 uur per week. Dit aanbod nam ik aan.
Ik kon dit combineren met de yogalessen en de eigen praktijk.

Anusara yoga
In 2007 kwam Anusara yoga op mijn weg. Deze nog jonge hatha yoga stroming sprak mij zeer aan zie www.anusarayoga.com. In juni 2008 volgde ik een Intensive bij John Friend in Parijs. Hij is de grondlegger van de Anusara Yoga. In juni 2009 heb ik met succes de 2 jarige Teachertraining bij Jayendra Hanley afgerond. Sinds Januari 2010 ben ik Inspired Anusara yoga Teacher.
Het laatste weekend van juni gaf ik weer les op het inspirerende  yogafestival op Terschelling.
In juli was ik voor een  sprankelende week in Parijs.  John Friend de oprichter van de Anusara yoga gaf daar de  eerste Anusara Yoga Teacher Training intensive . Uit 17 verschillende landen  kwamen de deelnemers. Het was een prachtige en leerzame ervaring. Het jaar erop gaf John in Geneve een inspirerende yoga intensive.

Yogafestival op Terschelling
Sinds 2008 geef ik les op het schitterende  Yoga festival op Terschelling. www.yogafestival.info
In 2010 leerde ik Daniel Strausser  daar kennen. Zijn inspiratie en diepgang maakte dat ik hem uitnodigde om  naar Nederland te komen voor een stilteretraite in Samaya.  Eind augustus 2012 gaf hij ook in Deventer een intensive waarin hij zijn Surya en Chandra yoga serie uitdiepte. Een prachtige ervaring. Zie www.yogadaniel.com.

B.K.S.Iyengar
Op 20 augustus 2014 overleed mijn grote leraar en inspirator BKS Iyengar. Veel heb ik van hem geleerd. Ik voel mij intens dankbaar les van hem te hebben gehad. In een van de laatste interviews zei hij: I always tell people live happenly and die majestically. En dat ga ik doen.

Namasté

Marja